Hof te Dieren - Achterste Schaddeveld

Paal1vinden we bij het toegangshek naar de Elsberg. Het is de eerste van vijf palen die het Achterste Schaddeveld markeren. Dit jachtveld behoort tot het landgoed "Hof te Dieren". Een voormalig buitenverblijf van de Oranjes. Dit landgoed ligt ten westen en zuiden van de Gelderse plaats Dieren. 
"Het 1000 hectare grote gebied bestaat uit bossen op de Veluwe zoom en weilanden in de uiterwaarden van de IJssel. Vanaf 1219 was het in bezit van de Duitse Orde tot Prins Willem II het in 1647 kocht. Willem II hield, zoals meer Oranjes, sterk van het jachtbedrijf. Hij koopt de Hof te Dieren om het landgoed te gebruiken als een basis, van waaruit hij de jacht op dit deel van de Veluwe kan uitoefenen. Daartoe werd ook de Wildbaan aangelegd. De Wildbaan was een groot bebost terrein aan de noordkant van de huidige Arnhemsestraatweg, dat werd afgezet me een hekwerk. Daarin werd grootwild gebracht, dat kon dienen om op te jagen. Maar Willem II zou niet lang van zijn pas verworven bezit kunnen genieten, want na de terugkomst van een jachtpartij wordt hij ernstig ziek. Zijn vrouw, die in Den Haag verbleef, vond de "boerderij" in Dieren, zoals zij het huis noemde, niet geschikt voor haar zieke gemaal. Ze laat hem per schip via de grote rivieren naar Rotterdam en vandaar naar Den Haag brengen, waar hij kort na aankomst in 1650 overleed. Zijn zoon kwam pas na de dood van zijn vader ter wereld.
Paal 2
De zoon, Willem III, die later koning van Engeland werd, was ook een hartstochtelijk jager en vond het prettig de Hof te Dieren te blijven gebruiken. Hij liet verschillende uitbreidingen en verfraaiingen aan de Hof aanbrengen, zodat het huis wel meer was dan de "boerderij" van vroeger. Ook de vrouw van Willem III, Maria van Engeland, heeft hier veel tijd doorgebracht en haar stempel op de inrichting gedrukt. Ook het park werd aanzienlijk verfraaid, zodat de Hof te Dieren min of meer een koninklijk verblijf werd.
De volgende Oranje, die eigenaar werd van de Hof te Dieren was Willem Karel Hendrik Friso, van de Friese Oranjetak, die uiteindelijk erfgenaam werd van de Nederlandse bezittingen van de Oranjes na de dood van Willem III. Hij liet onder meer het sterrenbos aanleggen op het gebied van de vroegere wildbaan. De huidige Carolinaberg werd genoemd naar zijn dochter, de Willemsberg naar zijn zoon. Die zoon, Willem V liet zich echter niet vaak op de Hof te Dieren zien. De glorie van het landgoed was voorbij."  
Bron: http://www.absolutefacts.nl/kastelen/data/hoftedieren.htm
Paal 3
Paal 4
Paal 5